Miljövänlig kattsand…

ratas hela tiden här hemma. I olika omgångar gör jag mer eller mindre seriös försök att gå över till något annat än bentonitlera som går emot allt vad jag tror på. Den bryts i länder långt bort och är tung och transporteras långt och går inte att göra av med på något bra sätt, den får faktiskt inte ens kastas i soporna. Jag avskyr den och katterna älskar den.

Älskar den? Nä det är inte min relation till kattsand

De små katterna vill inte ha något annat, men de stora börjar äntligen vackla… Efter att de små kom hit försökte jag igen. Jag köpte flera ledande märken… och alla ratades av småkatterna som gick på det vi hade till hands på Seychellerna… De som är majsbaserade luktar rätt så mycket, men är ju fantastiskt klumpbildande. De som dock mina stora katter accepterat och faktiskt använder är främst två sorter :

Catsan och SoftCat, båda doftar och räcker läääänge! De doftar trä och jag som matte, i min roll att göra rent älskar dem. Catsan klumpar fast i lådbotten, men jag stör mig inte på det ännu, men laborerar ändå just nu med att mixa båda dessa. Jag tycker båda är rätt så lika i strukturen och doften, men katterna verkar föredra Catsan något.

Jag vill också berätta lite om de övriga sorterna jag testat. World’s best cat litter som matte störde jag mig på lukten (detta är den majsbaserade) och jag tror att katterna ignorerade den av samma anledning. Den är bra och klumpar fint det fåtalet gånger som katterna använder den, men de väljer den allt för sällan för att jag ska köpa den igen, tyvärr för rent miljömässigt är detta min favorit. Jag tror t o m den går att spola ner i toaletten, det gör ingen av de andra.

Cat’s best original funkar ok, men själva ströet består av för stora bitar för att uppskattas av mina katter som vill ha så sandlikt strö som möjligt så denna används nästan inte alls heller.

Jag har rätt så många kattlådor som ni förstår och just nu ser jag vilka som är favoriter och jag kämpar med att få bort den bentonitlerebaserade kattsanden, men det blir nog svårt då de små kissarna ännu inte accepterat något miljövänligt. Men jag kan i alla fall just nu dryga ut den miljöovänliga kattsanden med några bättre alternativ, små steg.

När man har katt är det två saker som är riktigt svårt att få bra tycker jag. Det ena är kattsand och det andra är mat. Det är de mest basala saker och SÅ svårt! Jag tror på miljövänligt strö och jag skulle vilja ha över alla mina katter på BARF (råutfodring) då jag är övertygad om att det är bäst för dem hälsomässigt, men mina älskade kissar är lika svårflirtade som människor när det gäller att äta rätt och göra rätt.

Skam den som ger sig. 😂 Jag har också upptäckt att jag ibland lyckas trötta ut katterna. Det blev så nu t ex när särskilt Prasslins mage har krävt specialkost och jag ändå vill att han ska vara med alla andra katter. Den enda maten vi kunnat ha framme är således hans mat. Den ratades av alla katter första dygnen, men nu småsmaskar alla på den. Inte riktigt den mat jag vill att alla ska äta, men den har hjäpt mig att inse att jag kan trötta ut dem och jag tänker försöka lura in 😈BARF på samma sätt när alla katternas magar är redo.

Barf??? Låter gott. Vad väntar vi på??? Jasså MIN mage… men den vill ha allt och nu!

6 tankar på “Miljövänlig kattsand…

 1. Cat’s best funkar bra här, men katterna krafsar ut den med frenesi runt lådorna, det är mycket sopande… Jag ringde en miljöansvarig på kommunen, hon rådde mig att slänga i brännbart, eftersom allt brinner upp utan nån tråkig rest efteråt. Den klumpar bra, men är det nykissat får man vänta ett tag innan det håller ihop. Det räcker otroligt länge!

  Gilla

 2. World´s best cat litter har vi nu använt ett år och både vi och katterna är helnöjda, nåja, Plexi är duktig på att krafsa ut sand så det blir litet extra städning för husse, hehe.

  Gillad av 1 person

 3. Katter kan vara kräsna och att få med dem på sin linje är inte helt lätt. Våra äter bra torrfoder blandat med blötmat. Både bra blötmat med mycket kött som vi köper i djuraffären men i bland köper vi blötmat på ICA. De älskar den och ibland faller vi för frestelsen.
  Kattsand köper vi Ever Clean. Den gillar både katterna och vi. 😉😊 Om den är miljövänlig eller ej vet jag inte 🤔

  Gillad av 1 person

  • Vi kör mestadels med Mjau här. Fast med nya katter i huset funkar det inte. Den kattsanden är lik den mina katter föredrar och består tyvär av betonitleran. 😪 jag kör med en som heter odour lock som jag tycker är lite mindre dammig än ever clean. Men båda är tyvärr miljöbovar.

   Gillad av 1 person

   • Nu har vi kastat sanden i sopporna och ibland kastat ut den. När vi bodde i stan lämnade vi den på återvinningen deponi. Vi har sagt att vi ska börja göra det igen. 😊

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.