Förutsättningarna

Det absolut första hindret var Sveriges svar på att hantera covid som till idag krävt närmare 6 000 (!) döda svenskar och ett okänt antal sjukskrivningar med följdsjukdomar. Seychellerna och andra seriösa länder som förstod ordet ”pandemi” drog öronen åt sig och stängde gränserna mot Sverige.

När man adopterar och importerar djur från 3e land (utanför EU) så är det ett antal saker som ska uppfyllas. Det som jag var tvungen att uppfylla, som ägare, var att jag måste resa samma rutt som katterna hem och inom 5 dagar från deras resa. Katterna fick alltså inte skickas eller åka med någon annan hem. Jag som ägare var tvungen att ta dem hem.

Det enda flygbolaget som vi hittade att resa med var Emirates. De meddelade oss att katterna skulle behöva minst 6h vila i Dubai och att de inte reser med djur på helgerna. Flighten till Arlanda gick på en fredag som drog över till en lördag. Det kändes lite tråkigt att behöva åka till Köpenhamn men vi hittade ingen annan möjlighet. Så rutten har varit Arlanda-Dubai-Victoria och Victoria-Dubai-Köpenhamn.

6h i Dubai innebar att vi missade första planet till Köpenhamn med 2 timmar och att det andra gick ett dygn efter det första. En natt i Dubai blev del av förutsättningarna för jag valde att åka med katterna på deras plan hela vägen.

72 timmar innan ankomst ska ”EU entry point” meddelas. Köpenhamn alltså. Därefter svensk tull.

Seychellerna krävde ett negativt covid-test som var högst 72 timmar gammalt för inresa. Det tar normalt 48 timmar att få fram ett insåg jag när jag började titta.

UD avrådde från resa till 3e land.

Emirates krävde ett negativt covid-test från Seychellerna till Dubai. Jag ringde Seychellerna och lyckades boka en tid på Seychellerna innan hemresa. Jag ringde Köpenhamns polis (som var de som hanterade Danmarks gränser) och frågade om de också krävde negativt covidtest och som tur var sa de nej. De ville ha personbevis. Skulle ju bara igenom Danmark.

Både Seychellerna och Dubai kräver att man som resande är försäkrad mot covid-19. Det är tyvärr inget som det försäkringsbolag man har hjälper till med (då UD avråder) så det blev att leta efter ett sånt försäkringsbolag (kolla UDs sida om du behöver tips).

Seychellerna hade fullt av regler för att komma in. Först måste man ta sig upp på deras lista över godkända länder ( när den regeln kom upp i april så kändes det som att Sverige aldrig skulle nå dit). Men så plötsligt gick våra dödstal ner.

Vi skrev till Seychellerna och bad dem titta på Sveriges siffror och berättade vårt ärende. Då plötsligt ( med eller utan vår hjälp):

Seychellernas krav slutade inte där. Man var tvungen att boka hotell från en lista av godkända covid-utbildade hotell på Seychellerna. Bedyra att man är frisk och bifoga negativt covid-test. Man fick inte resa till Seychellerna utan detta permit som registrerades elektroniskt. Mitt slutförde jag kvällen innan morgonen jag skulle resa. Mitt i natten fick jag svar att det var ok. Det blev m a o att boka resan och hoppas på det bästa.

Ja det där var grundförutsättningarna när vi började planera min resa.

10 tankar på “Förutsättningarna

  1. Himmel! Förstår att du svävade mellan hopp och förtvivlan. Men du klarade det! Modiga, tuffa dig! Jag citerar Jassan: Såå grymt imponerande! 🤗💕

    Gillad av 3 personer

  2. Ja instämmer helt med det Jassan skriver ovan! Du viker aldrig ner dig när det gäller! Bara fokuserar på att lösa hinder som uppstår. Du är fantastisk Eva och jag är så glad för er alla att de ”små” nu är hos er! Ett bättre katthem finns inte 🤗 😻!

    Gillad av 4 personer

  3. Ja det var verkligen en byråkratisk djungel att ta sig igenom. Själva resan var ju enkel i jämförelse med pappersexercisen. Det var betydligt lättare när vi köpte vår första kattunge Tussie. Vi tog bilen ner till Valdemarsvik, betalade 10 SEK, stoppade kisse i en korg och åkte sen hem igen. Men det var ju nästan 40 år sen. 😊

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.