Amazon och Prasslin berättar via Kaisa

När Kaisa tar kontakt med dem är båda tacksamma att hon inte är så fysisk som människor lätt blir. De tycker båda att den här kommunikationen med människa är spännande och positiv.

Amazon har mycket riktigt varit storasystern som tagit hand om Prasslin. Livet utan människor är tufft och när kattmamman slutade mata sökte sig Amazon med Prasslin i släptåg iväg själva för att hitta mat då konkurrensen om mat var stor där de bodde. De hade flera syskon eller åtminstone fanns det kattungar i samma ålder i området där de höll till visar de. Livet i den här delen av ön var hård och parasiter, sår och större rovdjur gjorde att dödligheten var stor. Amazon o Prasslin blev rädda för nått så Amazon tog skydd i bilen o Prasslin hängde på. Under motorhuven satt de och där blev det både väldigt varmt och ljudet var så högt! Båda var livrädda och Prasslin var i så dåligt skick från början att all hans energi gick åt under färden. När de kom fram var han helt i chock och oförmögen att fly.

Prasslin var så nedsatt av parasiter och sjukdom och har från början varit i sämre skick än Amazon så han fångades in. Han beskrev inte detta med sämre skick så, utan mer som smärta och obalans i kroppen och att det kliade i öronen och att särskilt ett öga var irriterat.

Amazon var minst lika rädd men i bättre skick så hon flydde när människorna började jaga. Rätt in i djungeln. Men hon höll sig nära då hon inte fått med sig Prasslin.

Prasslin var så rädd efter att ha spenderat en natt själv på hotellets toalett, fortfarande i chock och utan sin syster och omgiven av jättar. När min man bara handlade enligt sitt hjärta och tog upp honom och lade honom i sin famn och jag skrev ”att i den stunden blev Prasslin tam” så var det nog delvis så, för den närheten som Prasslin fick då uppskattade han massor. Den hjälpte honom att släppa chocken.

Kvällen när vi fick ge upp och leta efter Amazon, när den gick över i natt och lugnet lade sig, då letade Amazon igen efter sin bror utan framgång. Hur skulle hon kunna veta att han var inlåst på en toalett i Villa Vanilla. Som sagt resten av detta har jag skrivit om och katternas och min åsikt om vad som hände här överensstämmer. Vill ni ändå läsa mer om detta så finns det att läsa om här (Prasslin) och här (Amazon).

Nu då? Ja Prasslin har som ni sett blivit väldigt kelig. Det är nog inte bara kel man ser, utan också en osäkerhet och okunskap i hur man umgås med människor. Han uppskattar när man inte har bråttom med honom och är snäll o lugn så han kan läsa av kroppsspråket bättre. Det syns i de filmer jag publicerat när han inte vet hur väl han vill. Han tycker dock att människor är stora och lite läskiga är vi allt ännu. Han menar att han lätt skulle återgå till att vara förvildad om han skulle råka komma ut. Men han känner sig frisk och stark nu. All den sjukdom han haft hela livet är plötsligt borta och han vet ärligt talat inte riktigt vad han ska göra med all den tid och energi han fått nu när han inte behöver ”överleva” längre. Bra mat och rent vatten finns.

Det han har svårast för är alla ljud som aldrig tar slut! Människor är oerhört bullriga och det följer en massa obehagliga och onaturliga ljud med oss som stressar Prasslin och stress sätter sig lätt i Prasslins mage. Matte gör en notering i minnet på detta. Han saknar nog djungelns mer naturliga ljud. Han är dock väldigt nöjd och glad över att det finns mat och han har kommit längre i sin tilltro till människan än vad Amazon gjort. Glad att vara tillbaka med Amazon är han också.

Även Amazon delar känslan av att vara glad över att det finns mat och hon är också glad över att kunna sova på riktigt utan att ha ett öra på spänn. Hon är inte heller lika orolig nu för att maten plötsligt ska ta slut. Det var hon i början och då stressåt hon mera.


Resan som Kaisa beskrev ska ta flera dagar gjorde henne reserverad och nervös då den resan hon minns som har med människor att göra var den under en motorhuv. Kaisa skyndade sig snabbt att förklara att en sådan resa var det inte tal om utan en i en trygg bur. Amazon lugnade sig lite. Att komma till en ny flock var inget som direkt berörde henne nu. Det oroade däremot Prasslin som lärt sig att andra katter inte alltid är snälla. Så även här lugnade Kaisa och sa att matte och husse skulle styra upp det på bästa sätt.

De är små och de har mycket bakom sig och mycket framför sig. Men vi hoppas verkligen att vi ska kunna erbjuda dem lugnet de behöver när de väl kommer hit. Lugn och ro att få landa i ny miljö utan att stressa på dem. Det har båda uttryckt och önskat. Att de ges tid att anpassa sig.

Man kan kanske tycka att de ändå har levt ett tag med människor, men de föddes utan närhet till oss och liksom med människor är den här första tiden väldigt avgörande för hur de ska utvecklas som individer. Sår som skapas i så tidiga år kan för både djur o människor ta en livstid att läka.

Amazon

För ett par veckor sedan sa jag till Ella att bara Prasslin får komma tillbaka till Amazon så kommer hon att bli lugnare. Ella svarade att det enda som gör Amazon lugnare är om hon kelar mera med henne. Ella har haft ryggproblem som förhindrat det. Vi har nog rätt båda två. Amazon själv menar att nu känns det mycket lugnare när brorsan är nära igen. Det får henne att känna sig mera hel och nu kan hon försvara dem båda om det skulle behövas. 😀 Lilla gumman, min lilla Amazonkrigare, din krigartid är över nu. Snart förstår du det du med. Det är inte längre bara ni två mot världen. Er flock blev större efter den där hemska bilfärden, ni har oss nu.

Längtar nu massor efter att få hem dem och få dem att landa i tysthet o lugn. Vill att de ska ligga spinnande här hemma med magarna i vädret.

Prasslin lär sig umgås med stora (höga) människor

Kaisa når man lättast på hemsidan. Hon finns också på Facebook. Jag rekommenderar henne varmt.

3 tankar på “Amazon och Prasslin berättar via Kaisa

  1. Pingback: Kan djur prata? | Herrsjökräftans kattblogg

  2. Vad spännande att höra allt från deras synvinkel. Vad dom tycker och hur dom uppfattat allt. Jag skulle nästan önska att jag kunde vara där, bara sitta ner helt lugnt och låta dom komma om dom ville. Sötnosarna! Vilken tur dom hade att ni hade semester just då och var där för dom. 😻😻

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.