Därför väljer jag uppfödare och katthem

I dagens upplysta samhälle nås jag fortfarande av olika människor, som känner ett behov av att ta kattungar på sin egen katt. Jag blir alltid lika ledsen när jag hör det, för vi har någonstans mellan 100 000 och 150 000 hemlösa katter i Sverige och vi har haft det så i så många år och ändå… problemet är SÅ stort, snälla bidra inte, hjälp till att stoppa istället.

Hundratusen (!) katter går kalla vintrar till mötes hungriga och förvildade, hundratusen (!) katter saknar all typ av vård de kan behöva under sitt liv.

Ibland är det dårskap som skapar misär för våra djur och i de fallen är det tragiskt, som det fallet för många år sedan nu. En man med en från början god intention som gick så fel. Alla dessa katter avlivades efter lång handläggning hos Länsstyrelsen med anledningen att de var ”halta och lytta”. Det var de inte, de var hemlösa och fick betala priset för någon annans dumhet. Men oftast är det inte dårskap utan egoism som skapar problemen.

Alla vet väl att en katt klarar sig? Nej, den gör inte det. Bara för att något upprepas med en dåres envishet blir det inte sant. Övergivna katter lider och går långsamt mot en säker död. Katten är ett tamdjur. Definitionen av ett tamdjur för mig är ett djur vi har gjort beroende av oss och det är vårt ansvar att ta hand om dem så länge de lever. Hur många tror att en hund klarar sig om vi kastar ut den? Hunden är också ett tamdjur som är precis lika beroende av oss som katten är.

Du är minst lika beroende av mig, matte!

Även om det skulle vara jättegulligt att få en minikopia av den katt vi älskar, så är sanningen den att det väldigt sällan bara blir EN minikopia och vi har kanske inte plats för åtta småkopior! Och vet du, även om du skulle hitta hem till alla så anser jag att du har gjort fel. För det var hem som de katter som är dumpade NU skulle behövt. Så genom att skaffa egna kattungar bidrar du direkt eller indirekt till att hundra tusen katter i Sverige lever i misär.

Vill du ha kattungar? Då har du ”tur” för det finns just nu massor på ditt lokala katthem, det är säsong för dem nu och det är bra att ta kattungar från katthem.  Så vill du ha kattungar sök där. Men kan du tänka dig att rädda ett äldre liv så finns de där också. Vill du uppleva födsel av kattungar, gissa vad? Det finns precis lika många dräktiga katthonor på ditt lokala katthem. Du kan bli fosterhem och då hjälper du till! Så det finns INGEN anledning att ta kattungar på just din katt. Hjälp till att sprida budskapet så vi slipper flera kattungar och vuxna katter på katthemmen.

Åtta? Vi var… vänta nu…. Hamilton, jag (Homer), Hortensia, Hercules, Hoya, fem i våran kull! 

Jag stöder katthem både genom pengar/gåvor/mat och genom att adoptera därifrån. Själv har jag velat ha bengal i så många år jag kan minnas, och efter tre katthemskatter blev det verklighet för mig. Sedan jag förstod hur allvarligt det står till med katten kan jag endast rekommendera att adopterat katt från katthem eller av seriösa kattuppfödare. Båda ställer krav, att jag som köpare, kastrerar min katt, vilket säkerställer att lidandet slutar här, att jag inte bidrar till det.

Uppfödarna tar ofta tillbaka katterna eller hjälper till med omplacering om problem skulle uppstå. DET är ansvar och kärlek för individerna. Katthemmen kräver skriftligt bevis från veterinär att du kastrerat din katt och de seriösa uppfödarna gör likadant. Där får man inte stamtavlan förrän man kastrerat.

Nu pratar vi om något annat tycker jag

Alla kan göra något. Hjälp till och sprida budskapet om vikten av att kastrera och ID-märka katten för vi behöver kommer till rätta med detta nu. Läs gärna om Picasso här på Grannliv. Picasso var hemlös men han hade tur och träffade Jasmin.

När man ID-märkt sin katt (chip eller öronmärkning) får man inte heller glömma att registrera sig. Vid registreringen kopplar du nämligen dig till katten och säger att ni hör ihop. Registrera dig gör du lättast online på www.djurid.se. Alla älskade katter är registrerade, se till att din är det också. Dagligen försvinner katter från sina ägare och många hittar aldrig hem igen, en registrering kan innebära att någon kan hjälpa din katt att hitta hem igen.

Läs gärna också om Visse som jag och min familj lyckades rädda på grund av att han hade ett halsband. Visse hade varit ute en månad på egen tass och han var totalt vilse.

Så avslutningsvis ID-märk din pälskling och skaffa gärna en tracker om din katt går ute. Läs gärna om Marco Polo här och snälla bidra inte till flera hemlösa katter.

Tack snälla för att ni läste och vi avslutar med att önska er alla en fantastisk vecka.

5 svar till “Därför väljer jag uppfödare och katthem”

 1. Eva Enblom skriver:2 juli 2019 kl. 7:41 e mJag håller fullständigt med dig! Våra katter är både kastrerade, öron och chipmärkta och om jag hade en hona skulle jag skulle ALDRIG skaffa kattungar. Jag tycker precis som du att man ska ta hand om de djur som redan finns. Svara
  • Eva Eriksson skriver:3 juli 2019 kl. 6:28 f mTack Eva. Ja, det fanns en tid när jag inte visste och medvetenheten inte var så stor i Sverige, men det är den nu. Information finns lättillgänglig och som sagt tvivlar man så kan man knalla rätt in på närmaste katthem och erbjuda sina tjänster under en månad. Det är en ögonöppnare. Jag minns än idag hur en katt kom in för sent till katthemmet där jag då befann mig och hur den dog skrikande framför oss. Vet inte vad som var fel mer än att den varit ute för länge. Den dog bland folk som brydde sig och sörjde den, men mer än så fick ingen möjlighet att erbjuda just den katten. Lidandet måste sluta nu.Svara
 2. Jasmin skriver:2 juli 2019 kl. 9:23 e mVarje katthona kan få upp till 120 kattungar under sitt liv, som även de föds hemlösa. Tänk då att alla de i sin tur också får ungar som får ungar som får ungar…
  För att kunna rädda de där uppskattningsvis 100 – 150.000 hemlösa katterna så skulle det behövas utöver de ca 100 katthem som redan finns ytterligare 2000 katthem.
  (siffrorna hittade jag bla här: http://kattstatus.se/kastrering.html )
  Och det trots att många kommuner skjuter av hemlösa katter och de som slår ihjäl oönskade katter.
  Alla hemlösa katter lider fruktansvärt…ni skulle bara veta….ja, för hade ni vetat så hade ni inte avlat fram fler huskatter…
  Var volontär på ditt lokala katthem under en längre period så får ni vara med om mycket.
  Då får ni själva se saker ni aldrig kommer glömma.Svara
 3. Eva Enblom skriver:3 juli 2019 kl. 3:11 e m??Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.