En bror i hagen

bla

Hahaha, ta mig om du kan!

Något med samtalet med Kaisa (och Hamilton) har gjort att jag tänkt om lite vad gäller Hamilton. Jag har hela tiden tänkt att vi inte ska överanstränga hans knä, men jag fick mer information av Kaisa än sladdbitandeförmaningen till Hamilton. Jag fick sådant som var svårt att höra också. Sådant som jag förmedlat mer eller mindre medvetet till Hamilton och kanske ändå tänkt att han inte förstår. Saker han visst förstod och tog in och väntade på att det skulle infrias. Det blev som ett litet slag i magen när det kom tillbaka och fick mig att tänka om.

Pantheon2

Någon som sett Hamilton?

Det är många år sedan nu. Vi fick operera Hamiltons knä 3 ggr. Han gick på opium och var konstant lös i magen i månader! Han fick bo i den minsta buren så att knät inte skulle gå upp och när han behövde komma till lådan så lyfte jag dit honom för att sedan raskt ta tillbaka honom till hans fängelse. Jag var med honom hela tiden, Hamilton led. Hamilton grät, jag jobbade på att vara stark och på att bära oss båda igenom det. Jag hade honom i en bur i sängen och jag kunde jobba därifrån, så jag var nära hela tiden, men det var omänskligt, eller okattigt kanske snarare?

Hamilton4

Supersnabbe lille jag

Pantheon fräste åt honom. Den ende som verkade acceptera honom var Pollux. Pantheon kände nog inte igen vare sig lukt eller sätt från sin bror. Vart var hans fina bror och vem var det där tycktes han säga och för att förtydliga ytterligare vad han tyckte om främlingen fräste han högt och Hamilton grät mera. När han blev frisk hittade bröderna raskt tillbaka till varandra, men de skulle nog överleva utan varandra även om jag undrar ibland. Vi försökte snabbt återgå till hur det var innan allt det här med hans knä inträffade och gick raskt på minor igen. Hamilton haltade och där och då backade jag. Rädslan att det skulle gå fel igen, att behöva gå igenom flera operationer gjorde att jag mentalt gav upp att ha Hamilton ute.

Hamilton3

… kolla Panthis, vilka roliga tunnlar. Kom nu då sölkorv!

Vi byggde kattgården och så släppte jag det hela lite och tänkte att ”Så! Nu får han vara där.” Minimal påverkan på hans knä och så är det bra med det. Inga selar, bara en kattgård med väggar. Sedan gick jag ut och gick med hans bror. Hamilton försökte alltid komma med och det var nu jag gjorde fel. ”Nej, nej, inte nu… sedan!” Vet inte riktigt vad jag ens menade med det, men det kändes bra att inte stänga dörren helt. ”Sedan” kunde innebära så mycket. ”Sedan” har jag tid bara med dig eller något liknande. Men det definierade jag inte så tydligt när jag sade det, vare sig för mig eller Hamilton och jag kom iväg med Pantheon med detta löfte hängande i luften. Hamilton tolkade det i alla fall som att han skulle få gå ut ”sedan”, någon gång i framtiden skulle det bli hans tur! Någon gång i framtiden skulle det bli bättre, roligt igen, så han väntade!

Hamilton1

Hur långt efter mig är han egentligen?

Kaisa hade nog inte heller helt tänkt annat än att Hamilton visste att han var handikappad och förstod vad det innebar. Att få berätta för honom att det aldrig skulle bli hans tur var tufft. Hon gjorde det, rakt och ärligt. Hon talade om för honom att så skulle det inte bli att ”sedan” inte fanns och Hamilton kände chock och sorg. Mitt i diskussionen med Hamilton säger han att han inte satt samman sin smärta med rörelse. Det öppnade upp lite nya tankar hos mig. Va? Gjorde han inte? Innebar det att han inte hade ont jämt när han rörde sig?

Hamilton2

sist till eken är ett ekollon!

Så när Kaisa fick det svåra uppdraget att stänga dörren i nosen på Hamilton så öppnades ett litet fönster i mattes hjärna. Kaisa skötte sig exemplariskt och förklarade för Hamilton att han kunde få komma in och vara inne mera om han inte knaprade sladd och Hamilton blev nyfiken. Inte helt dötrist liv alltså, utan lite mera kul?

forvanad

Paanthe-eee-ooon!

När allt återberättades till mig och jag själv smält allt, började jag fundera och när jag pratade med folk omkring mig inser jag att Hamilton nog behöver träning, att kattgården inte räcker för honom heller. Det förmedlade också Kaisa att även Hamilton har behov av rörelse, mer än vad kattgården kan tillfredställa. Han behöver sjukgymnastik, sa min bror och han har förstås rätt. Ingen blir bättre av att inte använda musklerna. Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa det här. Hagen är exemplarisk och lättillgänglig, men vi har den inte så länge till. Snart kommer korna och tar över den och vi har inget annat område som är så skyddat lättillgängligt där vi bor. Vi får fundera på det här och måste försöka hitta en lösning på det för nu har vi i ett par dagar låtit Hamilton hänga med ut i hagen och han är själaglad och han verkar inte få mera problem med benet.

Pantheon1

Allså… nu är jag dödstrött! ont i knät, han? Han far ju som en ekorre över hela hagen. All min kraft går ju till att hålla reda på honom.

Dagens lärdom är ”tänk på vad ni säger till era djur, de förstår mer än vad ni tror.”

Hamilton5

Men! Vilken virrpanna han är brorsan. Har jag sprungit ifrån honom igen. Snigelbrorsan!

Jag har köpt ett agilityset för hund som kommer under nästa vecka vi ska se om det kan bli en del av lösningen.

HamiltoniTrä

Hamilton klättrar

Bilderna är från dagens tur i hagen och jag kan meddela att det inte var något haltande idag.  Vi var ute i fredags också och då haltades det mera. Hamilton for idag runt i hagen med stor glädje, upp och ner i träd och spurtade fram så stackars Pantheon hade mer än fullt upp att bara försöka hålla koll på honom. Detta är så suveränt bra att ha med Hamilton för aldrig är Pantheon så trött som när han hänger med då plötsligt Pantheons hela uppdrag blir att försöka hålla koll på brorsan, ett omöjligt uppdrag.

Pantheon4

Här var han nyss i alla fall

Det går lite fram och tillbaka med Hamiltons haltande, men vi ska försöka röra mera på Hamilton på olika sätt. Kanske redan nästa helg med hjälp av agility.  Håller tummarna för att detta nya kan få fortsätta.

Hamilton9

Hamilton på nya äventyr

7 tankar på “En bror i hagen

 1. Så underbart för Hamilton att få följa med ut på det här viset, att få känna att han är med och få röra på sig i en annan miljö. Tror absolut att det är bra för honom, både psykiskt och fysiskt. Och att stärka knäet måste ju vara bra på alla sätt, det är ju så människor tränar efter knäoperationer. Han måste få pröva sina ”vingar” och se vad han klarar av. Kanske tycker han till och med att det är ”värt” att ha lite ont ibland efteråt för glädjen och friheten han känner av att få följa med. Jag håller tummarna att det ska gå bra ,också med ”agilityträningen”.

  Gilla

 2. Bara ni själva, du och Hamilton, vet vad som är bäst… men jag tror på detta med hagen och agility som hemmaträning! Han blir gladare också, bengaler är ju oerhört aktiva (vilket du redan vet, betydligt bättre än jag). Lycka till!!! önskar klosterkattens (ja, tyvärr finns bara en, lille Cornish Rexkillen Robin, kvar nu på den här sidan Regnbågsbron) tjänarinna Carina.

  Gillad av 1 person

  • Tråkigt, verkligen tråkigt att kissarna är på fel sida om regnbågsbron. Skönt att du har en liten CR kvar. 🙂 Ja, vi får se hur det går med H. Vi börjar att anstränga hans knä lite och hoppas att han bygger upp muskler. Funderar på Pilatesboll och balansövningar för att stärka knät, vi får se vad vi kan få honom till också 🙂

   Gilla

 3. Här hålls det också tummar för den lille gynnaren. Vad han skulle behöva är ju en egen PT. Men sånt finns väl bara för människor? Hoppas en hinderbana kan funka istället. 😁😀

  Gilla

 4. Ååh vad underbart att bägge grabbarna kan vara med ute i hagen! Det syns verkligen på bilderna att de njuter!
  Hihi hinderbana för katter. Spännande… 😉🤗 Kan tänka mig att det kan passa bägge grabbarna. 😻😻 Nästa blogg??! 😉😊

  Gilla

  • Ja, nu blev det en annan blogg mellan, men nästnästa kanske 🙂 Eller också blir det senare, det beror lite på vad som händer med Grannliv och när det kommer igång 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.