Fågelräknarhelg!

blåmes

Idag är det fågelräknarhelg vid fågelborden, något vi tar på allvar här på Herrsjökräftans sida. Fågelmat-stationen är dock flyttad i år då lite för många fåglar flaxade in på kattgården och där tyvärr gick ett grymt öde till mötes. Det är så lätt att glömma att de belevade och väldigt mysiga katterna ändå är rovdjur.

cropped-jba5080-kopiera.jpgcropped-jba5046-kopiera.jpg

Rovdjur? Låter läskigt. Vi är sofistikerade ”Hov-djur”. Fast nu läste ni säkert ”hov” och inte ”håv” som vi menade. D v s inget klövbaserat utan vi passar vid hovet, kanske inte Hamme, men vi andra. Visst? 

cropped-jba5033-kopiera.jpg

Nehej? Saknar hovet stil helt och hållet menar ni?

Pollux5

Jag tror inte rollen som hovnarr är tillsatt Hamme, så du kan fortfarande ha en chans!

Hamlton

Anställd minsann, och vid hovet också! Ja! Jag ska bli hovnarr!

Det var faktiskt inte bara katterna som hotade fågellivet vi hade också en rovfågel som hittade fågelmatarstället och flög dit och tog fåglar. Beslut togs att flytta stationen till en träddunge med buskar så de är bättre dolda för rovfåglar och också längre från katterna.

Det enda tråkiga med det nya stället är att vi ser dem sämre och det kanske är skönt för fåglarna, men vi glömmer också att fylla på när vi inte dagligen ser fåglarna utanför. Vi får fundera på om vi ska ha ännu en fågelstation någon annanstans vartefter. Denna helg har vi dock fyllt på stationerna med nytt smask och räkningen har börjat. Appen som man laddar ner om man har en smartphone heter ”Vinterfåglar inpå knuten” och tanken är att man räknar fågelarten vid det tillfället mest av samma sort dyker upp vid fågelbordet. Vi har inte SÅ många fåglar här och den helgen man räknar är alla ”roliga” fåglar som bortblåsta. De vill väl fortsätta att vara sällsynta, kanske?

Nåja, nu ska vi försöka hjälpa till och inventera fåglarna i Sverige, ni är väl med?

 

 

8 tankar på “Fågelräknarhelg!

 1. Det är ett litet dilemma det där med att både mata och skydda småfåglarna.
  Allt från vad och hur man ska mata till vart man ska mata och hur man kan skydda från både från rovdjur från marken men också från luften.

  Gillad av 1 person

 2. Hihi.. vi är med! På fågelräkningen alltså.. 🤣🤣 Vi står också berädda med kikare hehe..
  Inte dåligt med två hovnarrar. Ditt bloggande i Grannliv kommer att gå som en dans. 😉😁😁

  Gillad av 1 person

  • Hamilton sken upp och undrar om du kan göra en liten foliehatt till honom också. För två narrar måste ju vara bättre än en, resonerar han. Han ska leta i slipsförrådet och se om han kan låna ut en slips i gengäld. 😍😉😺🎩🧣

   Gilla

 3. Åh vad medryckande och trevligt du skriver.
  Ja hovnarr. Vem vet?!
  Bra ändå att fåglarna kan äta i lugn och ro på ett mer skyddat ställe!

  Gillad av 1 person

  • Ja, en risk att jag nu får någon typ av nyfiken granne stämpel på mig för vägen går åt det hållet och där går en del förbi. Nu står jag i köksfönstret med kikare för att identifiera fåglarna. 😳👀🔭. Nyfiken? Inte alls, jag fågelskådar 😉🐦🐥🐤🐔

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.