Inte säsong

Så här års brukar jag reagera över hur otroligt mycket fåglar vi har vid vårt fågelbord.

grönsiska

gulsparv

Vi har gråsparv, pilfink, stenknäck, steglits, rödhake, bergfink, grönsiska, talgoxe, blåmes, entita, gulsparv, domherre, fasan, sidensvans, koltrast, stare, sädesärla, bofink, nötväcka, hackspett och skata.

talgoxe2 och nötväcka

nötväcka och talgoxe

Vi har fått en skatfamilj att trivas så bra här så de har valt att flytta in i en lite darrig asp. De har byggt sitt fantastiska bo hela våren och har säkert en liten hungrig unge därinne nu, kanske två. 🙂 Lite irriterade är de då de, när de äntligen hittat det perfekta läget (de har letat sedan förra året), så råkar ekorr-E4:an anläggas alldeles för nära. Ekorr-E4 är en väg som används frekvent av våra ekorrar för att komma från hemmet till ekorrborden hos oss. Protester från båda lägren. Ekorrarna är irriterade över flaxande och kraxande på vägen till bordet och skatorna är lika irriterade på att fluffiga svansar är för nära deras älskade hem och äggbarn.

_jba4488-kopiera

En ekorre som tagit sig förbi skatpassagen

okänd

Nötskrika

Det är som ni förstår ett rikt fågelliv här och plötsligt någon gång i april känns det som att alla andra grannar i området lägger av och mata för då fyller vi på mat varenda dag i alla våra foderautomater och det är så otroligt mycket fåglar vid borden.

bofink

bofink

Varför slutar alla mata NU, tänker jag irriterat. Det är ju nu det bestäms hur mycket fåglar vi ska få den här säsongen. Det är ju nu de nya produceras. Då kan man väl inte lägga av och mata? Fågelmatsförrådet tar raskt slut och vi ägnade därför gårdagen åt att försöka handla nytt. Himmel… Ingen fågelmat så långt ögat når. Vad har hänt? Jag frågade i den ena affären efter den andra och får samma svar överallt. ”Det är inte säsong nu för fågelmat”

blåmes

vinterbild, blåmes

Inte säsong för fågelmat? Skämtar de? Skulle jag få bedöma säsong så är det högsäsong för fågelmat just nu. Fåglarna tycker verkligen att det är säsong, men det är också uppenbart att det inte är de som bestämmer när det är säsong. Varför hjälpa dem över hela vintern om vi ändå inte ska hjälpa dem hela vägen tänker jag när vi far mellan affärer? Det är som att hjälpa en blind människa över halva vägen och sedan släppa taget och gå därifrån.

talgoxe

talgoxe

Om vi slutar mata nu, vad händer med ungarna då? ”Det är vår nu. Det finns mat…” kanske någon tycker. Men… det gör det visst inte. Här har vi nästan inga insekter, det är för kallt och vill vi verkligen att fåglarna äter upp alla knoppar?  Jag vet inte om det är så, men det känns som att ungarna är de första som ryker om det inte finns mat. Med detta i huvudet letar jag frenetiskt vidare. Plantagen reade ut sina sista hinkar med talgbollar så det har vi, till ett fantastiskt pris också. Tack Plantagen! Nu klarar vi oss vad gäller talgbollar tills säsongen verkligen är över.

hackspett2

vinterbild, hackspett

Solrosfrön har vi sedan tidigare och i ett hörn på Coop hittade vi några fågeljordnötter. Väl hemma fyllde vi borden med allt vi hittat och möttes av den tacksamma hungriga flocken.

hackspett

hackspett

 

Jag ville minnas att djuraffärerna hade fågelmat förra året när jag råkade ut för detta. Ja, det kom tillbaka till mig att det här var inte första gången jag jagat fågelmat efter säsongsslut. Men i år hade jag ingen tur när jag letade i en djuraffär. Nästa år ska jag bunkra upp i februari och hålla eget förråd (om jag bara kommer ihåg det).

fasan

fasan också, ingen mat för mig? 😉

 

En liten reservation för att jag missat namnet på någon fågel och gett en annan fågel fel namn. 🙂 Trevlig söndag från fågelflocken och mig

6 tankar på “Inte säsong

 1. Jag har också råkat ut för att fågelmaten varit slut överallt men Arken zoo har fågelmat året runt. Vi upptäckte det för något år sedan när vi skulle handla torrfoder till katterna. ❤️
  Förut hade vi en fasan här också men nu har jag inte sett den på länge. ☹️☹️

  Gilla

 2. Åh, härligt med alla dessa fåglar.
  Stenknäck, steglits, fasan, hackspett har inte jag här.
  Jag har några andra sorter här istället.

  Jag bunkrar upp så fort det går. Precis som du säger så är det nu dom behöver mat då dom föder upp sina ungar. Sen får man chansen att se alla fågelungar med…sååå söta. 😀
  Men våran ”Hylte Lantmän” har alltid fågelmat året om…..de heter nog ”Grannliv” hos dig. Har du kollat där?

  Gillad av 1 person

  • Ja, visst är det härligt med fåglarna. jag var inne på Granngården och de hade några småpåsar kvar och inget större på lager som jag förstod det, men jag var hos dem först och tänkte att ”det där räcker inte långt, jag testar Citygross istället” men så hade inte de och då fortsatte vi åka runt till djuraffär, Coop, Plantagen, Blomsterlandet och några bensinmackar (man vet aldrig 🙂 ) men det var väldigt lite, men vi köpte så vi förhoppningsvis klarar gänget ett par dagar och så har jag handlat på Vivara.se (suveräna vivara) så förstärkning kommer senare i veckan. Vi har verkligen fullt av fåglar vid fågelbordet! Har aldrig varit så mycket fåglar som just nu. Typiskt.

   Gillad av 1 person

  • Ok, där var vi inte igår. Vi var på Coop, Granngården, Djurmagazinet, Bauhaus, Plantagen, Blomsterlandet, City Gross och några bensinmackar. 🙂 Det finns smulor kvar på de olika ställena, men ingen tar in nytt verkar det som. 😦 Men nu har vi löst det ändå genom att beställa på Vivara.se, en mycket trevlig online-butik. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.