(O)lika som bär

När jag skriver om mina bengalbröder så låter det ofta som att ”så här är bengalen!” Jag vill nog förtydliga detta (fem år senare). Detta är mitt perspektiv av mina bengaler, inget annat. Ibland när jag skriver för Granngården spetsar jag till det och det låter som att så här är verkligen bengalen.

Men ska sanningen fram så är mina bröder, som båda är bengaler från exakt samma kull, oerhört olika! Hamilton är min lugne bengalkille som kan själv. Han är en liten uppfinnare och trivs bra i sin kattgård.

_JBA5153 kopiera

Oj då, det var en förenkling av mig, jag är SÅ mycket mer än ett par meningar, bara så ni vet.

Pantheon är en betydligt osäkrare katt som är väldigt mammig (och kryper gärna upp på mina axlar och spinner) och är det någon som styr så följer han väldigt gärna. För Pantheon räcker inte utegårdarna. Det bästa Pantheon vet är när vi är ute på promenad och det är ytterst få jag hellre går på promenad med än Pantheon. Han är ett underbart sällskap när vi är ute och han gör sin promenad (den absolut bästa promenaden i hela hans liv) till min promenad, varje gång!

_JBA5170 kopiera

Jag sitter nöjd med min beskrivning. Den var bra!

Pantheon har oerhört mycket energi inombords och hade jag bara skaffat Hamilton hade jag fått en väldigt snäv syn på vad som är en bengal. Hade jag bara skaffat Pantheon hade jag antagligen fått samma snäva syn. För att komplicera det hela lite så är bröderna väldigt olika när de är för sig själva mot när de är med varandra. De älskar varandra och liksom goda vänner (de bästa vännerna) som kommer tillsammans så blir det extra festligt när de är med varandra och det ger mig ytterligare en dimension. Men har jag alla dimensioner för att beskriva en bengal? Knappast. De är lika olika som blåbär är lingon.

_JBA5212 kopiera

Ok, Hamilton är röd så gör det mig blå?

Nej, alltså det var bara en liknelse, en dålig liknelse bevisligen. Men jag förstår att andra människor som kanske bara har en bengalhane, eller en hona, eller två honor, eller t o m två hannar från samma kull har totalt olika upplevelser av vad en bengal är än vad jag har.

Jag inbillar mig ibland att jag har hela bilden eftersom mina bröder är så olika. Ibland  tänker jag ”ok ge mig ”den tredje bengalen. Ge mig den bengalen som inte har Hamilton eller Pantheon i sig!” Nästan lite utmanande, kan jag tänka detta, eftersom jag ibland inbillar mig att bröderna är så olika att den tredje bengalen skulle hamna någonstans mellan dem. Men det kanske finns ett hörn till, det kanske är en triangel där det finns ännu en extrem bengal som inte är vare sig Hamilton eller Pantheon, en med helt egna egenskaper… Tanken svindlar. Jag har trott att jag har en linje där Hamilton startar skalan och Pantheon avslutar den, men det kanske är en triangel, eller en kvadrat, vem vet? Man kanske måste vara uppfödare för att ha hela bilden och kanske har man det inte ens då. 🙂

_JBA5206 kopiera

En fyrhörning är vi väl? Pixie är ett hörn och Pollux nästa och så jag och Panthis

De egenskaper jag skulle tillskriva båda mina bengaler som jag tror är egenskaper som i alla fall är oerhört vanliga bland bengaler är ”social”, ”snäll”, ”intelligent”, sedan går mina bröder isär lite ”lekfull” passar på båda, men ”pratig” är mer Pantheon än Hamilton och ”självsäker” är mer Hamilton än Pantheon. ”Mycket energi” mer Pantheon än Hamilton osv…

20170311_135441

Pratig? Jag kan vara tyst… ibland i alla fall. 

Även på det intelligenta är de olika bröderna. Hamilton lärde sig ”sitt” nästan direkt, Pantheon förstod inte konceptet att sitta när man kan hoppa, eller springa och var nog den av mina katter som lärde sig just det kommandot sist. Däremot ”upp” kom väldigt naturligt, en rörelse.

_jba4944-kopiera

”spring, spring, spring” kan jag också!

 

”Ligg” har båda lärt sig, fast Pantheons tolkning är att han lägger sig på mina axlar och Hamilton lägger sig på golvet. ”Goddag” var Hamilton snabbare med, ”Loss” lärde sig Pantheon. ”Hopp” jobbar jag på nu med Pantheon och ska återuppta när våren kommer in i hagen. Jag har lärt mig vilka kommandon som landar bäst hos vilken bengal och de har totalt egna kommandon. Tar man fram en spagetthi och säger ”knäck” till Hamilton så gör han det. Pantheon tittar på. Lika som blåbär och lingon alltså.

_JBA5217 kopiera

Vi är runda och växer i skogen!

 

 

10 tankar på “(O)lika som bär

 1. När man låter katter få möjlighet och vara precis så som de är så upptäcker man vilka stora personligheter de är. Underbara, egensinniga, kärleksfulla och och och…

  Gillad av 1 person

 2. Det du skriver gör nästan så att jag vill ha en Bengal…eller två…5…
  Men jag håller mig till att läsa om det fantastiska du skriver!!
  Så vackra de är. Du får verkligen fram deras personligheter genom bl a alla foton.
  Lite fundersam blir jag. Vad är det jag kommer att finna i skogen, när jag ska leta efter blåbär och lingon😊

  Gillad av 1 person

  • Hahaha, tack, ja det blir att akta sig så man inte får med sig en liten röd eller blå bengal hem. 😀 Tror kanske att Hamilton också missförstod min jämförelse. De är duktiga på det mina grabbar. 😀

   Gilla

 3. Utan att någonsin ha ägt en bengal så har jag fått den uppfattningen att dom lätt tar över, trots sina olikheter eller likheter?
  Det är mycket katt så att säga. 😀

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.