Allt är (som tur är) inte guld som glimmar

_JBA4644_DxO kopiera

Matte, vad är ett liv värt?

 

Ett människoliv är värt någonstans mellan 25-30 miljoner kronor. Det görs beräkningar i olika sammanhang. Vi människor har ett behov av att göra om vår verklighet i pengar, siffror och statistik. Först då blir det mätbart och det visar verkligheten ur ett perspektiv, ett lönsamhetsperspektiv. För det är det siffror kan hjälpa oss med att beräkna lönsamhet.

 

IMG_20151212_150142

mjada mjada mjada… 25-30miljoner … mjada,mjada, mjada!
Va?

IMG_20151212_150051

 

… Det var vad jag förstod…. Men matte, vad är ett kattliv värt då?

_JBA4566 kopiera

– Oj, massor med såna där miljoner va? katt-tjing!

Nja, jag minns när man sålde katter för en krona tassen och det var viktiga pengar för att ge bort ett liv det innebar otur. Man kan argumentera om fyra kronor (eller senare fyra tior) ändå inte var att ge bort liv?

_JBA4339 kopiera

– En kungakrona med smaragder och diamanter? Fyra såna och en halv för svansen kanske? Katt-tjing… igen! *hihi* Kanske kan vi sälja Polle?

Fortfarande hamnar jag i diskussioner om mina bengaler. Vad kostade de? När jag berättar att ett vanligt pris för en rasren bengal är 10 000 eller mer så höjs ögonbryn och jag får till svar ”oj så mycket pengar!” Vad är vi då beredda att betala ”så mycket pengar” för? En soffa? En tv? En resa?

_JBA4366 kopiera

– Jag vet! En låda!!! Lådor är roliga!

Fast jag köpte inte en pryl jag köpte liv. Vakna upp och känn på den!

_JBA9168 - 2015-12-20 13.16.38 kopiera

Zzzz…ZzzZ… Huh! Jag är vaken! Om jag råkade slumra lite var det för att du pratade så mycket! Vad sa du nu 10 000 miljoner för en s….katt? Låter bra tycker jag. 10 000  miljoner döda klappriga små metallskivor mot fenomenala mig! Låter kanske lite lågt matte nu när jag fått tänka ett tag. .

Ja ni kissar små. Jag känner nog att ni inte är med här helt, men min poäng är… att ett högre värde skulle i alla fall göra att man fick längta efter er och tänka till lite. Undrar hur många hemlösa katter vi skulle ha då… För varför kan man spara ihop till prylar men förväntar sig att familjemedlemmar ska vara gratis? Väldigt lite i den här världen är gratis. Låt oss värdera er i förhållande till den värld vi faktiskt lever i.

Jag undrar hur många katter som skulle dumpas så fort det ska ut och resas eller flyttas eller om hälsoproblem uppstår eller så fort det innebär någon typ av ansträngning att ha er. Tyvärr (enligt min mening) så är katterna som kostar under en tusenlappen ingen investering. De landar under slit och släng-kategorin, inte alltid förstås, men alldeles för ofta. För hur dyrt är det egentligen att köpa en ny söt kattunge när den gamla vuxit upp?

_JBA4783 kopiera

Men… det är ju nu vi känner varandra innan och utantill? Det är ju nu vi blivit familj och skapat band. De kan man väl inte bara kapa?

Förresten matte så är inte allt i den här världen guld som glimmar!

Jasså, Panthis? Vet du något annat som glimmar?

IMG_20151212_141251

Jag! Jag glimmar, matte, vänta så ska jag gå ut i solen.

guld2

Ta-da! Nu smiter jag in hos Hamme igen och glimrar under filten.

IMG_20151212_150059

Min nos glimmar också matte, inte bara Panthe som glimmar!

_JBA9166 - 2015-12-20 13.16.01 kopiera

Äh, handlar väl bara om att sikta in solen lite, vänta så ska ni få se på gyllene ”kanter”.

_JBA8194 kopiera

… och ögon som ädelstenar! Här är vi ovärderliga! God fortsättning på er! *kurr*

 

 

 

 

7 tankar på “Allt är (som tur är) inte guld som glimmar

 1. Man (jag) blir litet filosofisk, när man läser de vackert uttryckta tankegångarna. Vi har tre barn i femtioårsåldern och fem barnbarn. De bor ganska långt bort från oss och vi är kanske därför mest ensamma i jul- och nyårs-helgerna. När vi funderar på ”resten av” vårt liv och vad som gör det extra värt att leva för när man är en bit över 80. Jo, naturligtvis, våra katter, de är värda ”miljoner”, speciellt som vi får vara tillsammans med dem alla dagar. Rasmus och jag var nyss ute och promenerade i solsken och skarsnö, jag trampade upp så att Rasmus kunde gå utan problem. Vi var glada båda två, inte minst jag 🙂

  Gillad av 2 personer

  • Åh! Så mysigt. älskar också att promenera med mina. Tack alla ni som kommenterar. Det är så lätt att räkna de 100 000 som ej har hem o fokusera på folk om gör fel Men när jag läser kommentarer blir jag varm om hjärtat. Jag vet att väldigt många katter har det bra också. 😻

   Gillad av 1 person

 2. Kan tyckas att detta ämne är svårt….men egentligen är det mycket enkelt. Ett liv är ett liv o då är 10.000 det minsta man kan ge för det. Som du nämner så kan man spara ihop pengar för en soffa eller TV, men då det gäller en katt så ska det vara gratis. Ett liv med känslor som kan hamna i vilket hem som helst o sen slängas ut i skogen då man tröttnat för att den lilla kattungen inte är så liten o söt längre. Statusen på katter måste höjas för att alla ska förstå dess värde o då kan ideen om ett sk ”körkort” för katt vara bra. Sen en mycket viktig sak för kattstatusen så säger jag bara Kastrering kastrering kastrering o ID-märkning plus registrering. Var rädd om dessa små liv. Bra blogg!!
  ❤ 😀 ❤ ÄLSKADE KATTER MÄRKS ❤ 😀 ❤

  Gillad av 1 person

 3. En vän skickade idag ett klipp med en kattkoloni på ett hundratal katter. Ett sånt slöseri och ett sånt lidande för så många liv. När de upptäcks tas de oftast ”om hand” via avlivning och det är i bästa fall. Blir det en notis i någon tidning heter det gärna att ”katterna var halta och lytta” och då är det ju plötsligt rena rama välgärningen att avliva… Vilket det säkert är ändå med tanke på att vintern är på väg och att dessa katter ändå inte har någon som verkligen bryr sig om dem.:(

  Gillad av 1 person

 4. Jag har aldrig betalat för någon katt. De katter jag haft har jag ärvt eller så har de behövt nytt hem (via vänner aldrig katthem). Jag har väldigt svårt att förstå varför kattungar skulle vara bättre än vuxna katter. Det är ju de vuxna man har samspel med och det är ju då deras unika karaktär kommer fram. Nej, katter borde kosta mer men än viktigare tror jag det är att varje djurägare (oavsett djur) skulle vara registreradeoch lämplighetstestade…

  Gillad av 2 personer

  • Sant, svårt att hitta hållbara lösningar. Att sälja dem till högre pris så folk får tänka till lite är en idé men det är som du säger alla behöver inte värdera dem i pengar för att se deras sanna värde. 🙂 Men det skulle få bort dem som inte gör det. 😀

   Gillad av 1 person

   • Kanske, eller så skulle det locka till sig ”fel folk”. Sådana som bara vill visa att jag har minsann råd… Att de bara blir en accesoarer att skryta med. Som vissa idag använder Chihuahua för att de är såååå små, söta och behändiga att stoppa i handväskan. Man kan spy för mindre…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.