En bra dag att flyga

Från spetthålet har de senaste veckorna hörts ett öronbedövande kvittrande. Imorse när vi lämnade hemmet kikade vi ännu en gång upp mot hålet och ner tittade Hercules kvittrande. Mer och mer av honom har stuckit ut på sista tiden. Idag när vi kom hem var det tyst!

Jag smög fram till hålet och lät som en hackspett (eller så nära det ljudet jag kan komma) och ut tittade en liten spett som kvittrade lite pliktskyldigt. Här har det hänt något!?! Insikten kom som ett slag. Hercules har flugit ut! Den lille spett jag nu tittade på måste vara den betydligt mer tystlåtne Haliflax. Den spett som varit andre stämma i hålet. Betydligt tystare än Hercules som kvittrat för glatta livet.

_JBA7363 kopiera

Haliflax

När man inte hört tystnad på ett par veckor och det plötsligt blir tyst så blir det väldigt tyst. Några fåtal kvitter kom från hålet. Inga föräldrar! Föräldrarna matar säkert Hercules och har lämnat Haliflax. Kan de göra så? Vår spettkunskap är obefintlig. Men… nej, inte satsar de så många timmar på ett barn bara för att överge ett annat?

Vi väntade, timmar gick och slutligen fick hålet besök. Mamma-spett! Dessa små Spettkriser tar kål på mig! Puh! För en vecka sedan trodde vi fru Spett hade avlidit, men det hade hon som tur var inte. Men himmel så engagerad man blir. Många Spetträddningsauktioner har planerats men vi har alltid väntat och det har alltid varit rätt beslut.

_JBA7430 kopiera

En mor ger inte upp sitt barn. Det är klart att också spettar har moderskänslor ♥.

_JBA7434 kopiera

Smaskiga myror??? serverades till Haliflax. Haliflax är en liten modig spett! Hon är mycket modigare än Pantheon som har myrskräck. Tur att han inte är hackspettsunge 🙂

_JBA7453 kopiera

Haliflax tittade efter mamma så hon nästan trillade ur boet när mamman flög iväg.

Känslan jag fick var stark. Det kommer att ske NU. Hon flyger ut nu. Jag vände mig om för att gå ut och titta till henne och då säger mannen ”Hon flög ut ur boet!” VA??? Jag som spanat så ivrigt missade förstås precis själva utflyget. Jag rusade ut med kameran och fick dessa bilder på en spett som plötsligt såg större ut 😀

_JBA7476 kopiera

Haliflax har precis gjort sitt livs första landning.

Fantastiskt kul att få se hela fågeln och inte bara huvudet! 🙂

_JBA7473 kopiera

Haliflax klamrar sig fast runt sin allra första trädstam

Tro nu inte att mamma spett anser att jobbet är avslutat i och med att hon kommit ut, tvärtom.

_JBA7491 kopiera

Liksom Batman hoppar hon in för att assistera sin lille unge och mata den efter första flygturen.

_JBA7495 kopiera

Tror att Haliflax fick rikligt med beröm här också. Ser inte ni också stoltheten hos båda? Mamma (och pappa) Spett har galant klarat två ungar ur boet idag. En dag att fira!

_JBA7508 kopiera

Underbart är kort och plötsligt flaxade Haliflax till och försvann.

Hålet gapar tomt. Efter att den första glädjen lagt sig kom det faktiskt en saknad efter en underbar liten Spettfamilj. Vilken härlig resa det varit. Vi har varit med från bygge till Spettleverans. Vilken gåva!!! Trots saknaden är jag fortfarande hög på upplevelsen och så glad att båda klarade sin första flygtur! ♥♥

8 tankar på “En bra dag att flyga

 1. Fantastiska bilder! Förstår att ni tittar upp mot hålet med blandade känslor nu, men nästa år så kanske det är Herkules eller Haliflax tur att bygga bo i något träd i närheten. Tänk om ni får 3 stycken Spätt familjer att följa nästa år. 😉 🙂

  Gilla

 2. Finfina bilder. Helt klart Arne Sucksdorff-nivå. Kommer ihåg hans fantastiska film ”Det stora äventyret” från 1953. Massor av otroliga bilder på bla uttern ”Utti”. Tyvärr i svart-vitt.

  Gillad av 1 person

  • Åh ”Utti”… Vilket minne du har brorsan!!! Fantastiskt. Ja, visst är det kul med spettarna. De har blivit så vana vid vår närvaro så nu kan man smyga mer intill dem. Härligt. Har sett mamma Spett vid fågelbordet och hör ungarna i träden högt upp. Nu matar hon där istället 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.