Pixie och den giftige svansen

Precis när vi andats ut efter det riktigt jobbiga med Hamilton går Pixie ner i slänten nedanför huset och blir allvarligt skadad!

_JBA6395 kopiera

– Hallå där, låt mig berätta.

Visst Pixie du var väl ute och jagade förstår jag.

_JBA6403 kopiera

– Gjorde jag visst inte. Jag spatserade! Jag såg den inte alls. Plötsligt gjorde det jätteont. Jag… jag såg inte djuret, bara svansen. Konstigt var det! Men, jag gick hem direkt. Husse såg mig sitta utanför dörren och gjorde dig matte uppmärksam på att jag hade EN väldigt stor tass.

Jo tack, den var gigantisk! Jag förstod direkt. Jag har läst på så jag visste vad som gällde. Det finns egentligen inget botemedel mot huggormar och det är förenat med livsfara för djur när de blir bitna. Katter klarar sig bättre än hundar. Tassen är det värsta stället att bli biten på. Ansiktet är bättre då djuren tvingas röra tassen för att ta sig hem och då pumpas giftet runt i kroppen. Stillhet är a och o och omedelbar transport till veterinären. Kan allt det där som ett rinnande vatten då detta har varit något jag varit verkligt orolig för. Jag gick igenom för- och nackdelar i huvudet medan jag hämtade den minsta transportburen vi har. Husse och jag hjälpes åt att få in dig. Jag har själv hunnit fundera på om inte medicinskt kol skulle kunna vara bra, men när jag ringde veterinären sa hon ”nej, inget hjälper. Kom in så får vi vätska upp henne.”

20150516_120938

Ja, vi åkte in. Här ser ni tassen. Syns ändå lite dåligt, men ni får en uppfattning om hur stor den var. Pixie har vanligtvis väldigt små tassar.

20150516_122513

Dessa flaskor fyllda med vätska kördes in under Pixies hud så hon fick som små kamelpucklar och sedan fick hon två olika typer av smärtstillande. En opium och metacam. Metacam kan man inte använda direkt då det också (liksom ormgiftet) går på de inre organen som lever ocn njurar. Men när hon fått i sig så här mycket vätska var det viktigt med smärtstillande också för att bli ormbiten när man är så här liten gör fruktansvärt ont sa veterinären.

20150516_122545

– Två veckor i stillhet sa veterinären. Hela den perioden är kritisk.

Ja två veckor har gått först på lördag, men vi känner att stillhet kan man vara i i en utebur också. Vi tror och hoppas att Pixie har klarat det här utan några men. Hon fick hjälp fort med vätska och åt ordentligt fort. Ett dygn senare hade svullnaden gått bort och lukten i lådan var frän och gummiaktig. Jag tänker mig att det var giftet som gick ur hennes kropp. Jag har inte känt någon mer konstig lukt efter första dygnet och som sagt Pixie äter och dricker som normalt.

_JBA6407 kopiera

Pixie har blivit tio år hon också i veckorna som gått, men mellan Hamiltons operation och huggormar är det svårt att hitta ett ögonblicks lugn och ro för att fira och imorgon blir bröderna Bus tre år. Det är mycket födelsedagar på våren när man har katt.

I år får alla katterna samma present från oss, nämligen ett uterum.

_JBA5970 kopiera

– Nämen… vad säger du??? Jag har inte fyllt år ännu! Fyller ju år imorgon. Du kan ju inte berätta vad jag får idag! Himmel! Tala om platt fall och etikettsbrott. Jag som väntat och väntat och väntat… och så dagen INNAN min födelsedag så bara slänger man ur sig vad jag får och jag har redan sett det och upplevt det. Va? Får det gå till så här?

_JBA5985 kopiera

– Om det är det här det innebär att bli vuxen så tänker jag inte fylla år nått mer alls, så det så!

11 tankar på “Pixie och den giftige svansen

 1. Men stackars Pixie! Tur att hon klarade sig och att du såg direkt. När jag läser kommentarerna verkar det inte vara så ovanligt heller med ormbett.

  Gilla

 2. Vilken tur att Pixie kom så fort till veterinären. Vi hade en äsping vid vår vedboden på landet men vi fick ner den i en rostfri bunke (perfekt för iden halkade den bara omkring) och kunde bära den till ett bättre ställe att vara på. Söt men giftig!
  Grattis till er grabbar i efterskott. hoppas att ni uppskattar födelsedagspresenten fast att den blev avslöjad i förväg. 😉

  Gilla

 3. Jösses, så svullen tassen blev! Inser efter denna information att vår Tiger hade ”tur” som blev biten i ansiktet… Så skönt att Pixie verkar må fint nu. Även vår Tiger får ju sitt utegångsförbud av veterinären hävt nu på lördag, men ve och fasa, någon kattgård har vi inte lyckats bygga ännu, och Tiger klättrar både på väggarna och på kattungen i akut frustration över innelivet. Tills gården byggts blir det nog till att kattsäkra vinden- där finns ju så mycket som Tiger men inte vi vill utforska…. Grattis på födelsedagarna, gänget Mjau! 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Först andlös skräck – men så till slut – Pixie klarade sig (!) – en djup suck av lättnad…
  Kanske är det bra att jag är ute och går tillsammans med katterna – jag kanske skall stampa i marken – skrämma ormarna, kanske…
  😅

  Gillad av 2 personer

 5. Ett tag hade jag nära till tårarna när jag läste om Pixies äventyr med ”svansen”… det är några år sedan nu som jag miste min pälskade Conny p.g.a. ett huggormsbett, men sorgen gör fortfarande förtvivlat ont… Gudskelov att Pixie har klarat den här pärsen bra! Sänder en stor nospuss till Pixie och en kram till dig och husse – samt givetvis massor av kattulationer i morgon till födelsedagskatterna! Klosterkatterna jamar också många hälsningar, förstås.

  Gillad av 2 personer

  • Åh, beklaga, så sorgligt. Visste inte om Conny. Jobbig! Just huggormar har varit en skräck länge har läst så mycket tragiskt! Ja, jag hoppas Pixie klarar sig. Det är lite för tidigt att ropa hej ännu, men hon verkar må bra. Vi tar en dag i taget och ser till att hon får i sig mycket vätska.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.