Operation Hamilton

Igår var det dags för operation. Svält i ett dygn stod det på de instruktioner jag fått från veterinären. ”Svält”? jag kände att jag pep fram det hos veterinären, tyckte det lät oerhört hårt. Vatten får han dricka sa veterinären tröstande. Trösten var inte mycket till tröst när Hamiltons mage kurrade.

_JBA4872 kopiera

– Vatten? Bläh!

Sedan plötsligt var det dags att lämna in Hamilton i veterinär Svens vård på Norsholms djursjukhus. Sven förklarade för oss hur ett kattknä såg ut genom en liten bra modell som jag fotade.

20150310_160531

Det främst i bild är alltså framsidan av knät (det vi ser är alltså insidan). Det bakersta benet visar själva knäskålen (det lilla spåret där knät ska röra sig i) och så visas förstås själva benet.

I Hamiltons fall var själva knäskålsskåran för grund. Nu är det inte bara att krafsa ur den så den blir djupare för på den sidan sitter brosket och det vill man inte förlora. Så för att göra en knäskål djupare måste man (om jag förstod det rätt) kapa av det benet och justera bakom/under genom att ta bort ben så att skåran blir djupare. Så otroligt duktiga de är som kan göra sånt här! Min största respekt går till veterinärer (och läkare också för den delen som kan fixa ben så här). Att få ben att läka ihop igen tar 1-2 månader. 2 månader innan det är helt läkt sa veterinären.

20150310_160135

Knäligamentet (tror jag han kallade det som går ner på sidorna och håller knät på plats i sin lilla skåra) var för långt på ena sidan hos Hamilton och för kort på andra.

Knäligamenten på båda sidor om knät åtgärdades också på Hamilton och om tio dagar ska vi tillbaka och ta stygnen. Fram tills dess är det lugn och ro som gäller.

Det känns alltid tufft att lämna in och sedan gå och jobba, men igår var en sådan dag. Mycket tankar gick till Hamilton under dagen och så fort vi fick åkte vi och hämtade honom.

”Du lämnade in en glad katt och jag ger tillbaka en ledsen.” sa veterinär Sven och log. Jag tackade honom (kanske inte för humöret på Hamilton) och vände mig mot Hamilton. Det hjälper inte, man blir chockad när man ser honom rakad och i så uppenbar smärta.

20150310_203830

Hemma i lugn och ro

Så idag är jag hemma och VAK:ar (Vård av Katt), fast den officiella versionen är semester för än så länge får vi inte vårda våra djur. Men att lämna honom ensam hemma idag hade inte varit något bra alternativ.

Hamilton har inatt lyckats gå på lådan trots benet, men det var en ansträngning som hette duga. Han är så otroligt duktig min lille grabb. ♥ Älskar honom så mycket. Om två månader kan han skutta runt obehindrat med brorsan hoppas jag och då är allt detta bara historia. Det ser vi fram emot!

Tack allihopa för ert stöd och era glada tillrop!

Kramar från mig och kissarna

14 tankar på “Operation Hamilton

 1. Jag håller med Tassen Upp, blev jätte rörd av text och bilder. Lilla ,lilla goa Hammis! Men din matte och husse vill verkligen ditt allra allra bästa. Tur att du har dom som tar hand om dig! Krya nu på dig ordentligt,

  Gillad av 1 person

  • Tack Eva 🙂 jag är glad att jag fotade modellen. Det är svårt att fatta operationen utan den tycker jag. Ligamenten läste jag i skötselråden har läkt inom en månad. Benen är det som tar tid o det som tar upp till två månader. Puh, men… det blir bättre o bättre dag för dag. Kram

   Gilla

 2. Hu,vad läskigt det såg ut med det rakade benet ! Ja det är sant- de kämpar på trots smärta. Tur att han har dig som matte !!!

  Gilla

  • Tack Eva, ja det blir en chock att se dem rakade och med trattar. Någonstans inom mig finns ju känslan att jag lämnade in en hel o ren katt, fast han var ju inte hel riktigt, men det är ändå svårt att förbereda sig på hur skadade de ser ut när man hämtar dem. 😳

   Gilla

 3. Lille hjärtat, blir alldeles rörd av dessa bilder och beskrivningen av operationen. Vilken resa – men med ett sånt bra gäng, tuffe Hamilton, ägare och veterinärer, så kommer det ju att gå galant. I sköna maj, Hamilton, får du springa igen! Håll ut och krya på dig! 🙂

  Gilla

  • Tack snälla. Ja, det är en riktigt tuff operation och en tuff katt. Matte är mest orolig och curlar. Jag bär honom till lådan och matar och ger medicin och stoppar om honom. Ett par dagar till lär jag hålla på så här. Han är så trött så skulle jag inte göra det skulle han inte äta alls. Lådan kämpar han upp till, men maten skulle han inte prioritera själv. 😦 Men, men vi strävar mot att det ska bli bättre och som sagt maj månad blir bra! 🙂 Tack för stöd!

   Gillad av 1 person

 4. Åh, den lille vännen! Vad han ska undra vad som händer och varför. Håll ut nu, både fyr- och tvåbenta. Krya på dig Hamilton! Kram monika

  Skickat från min iPad

  Gilla

  • Tack Monika, Ja lillplutten, så konstigt livet blev. Somna och vakna i smärta och konstigheter. Det sovs massor här hemma. Brorsan bråkar inte med honom alls. Tror Pantheon tycker det är otäckt med sjukdom så han håller sig därifrån. Skönt, ett problem mindre. 🙂

   Gilla

 5. Ett rejält blåmärke på köpet också. Stackars liten. Han har då haft samma fel som jag har, men för mig skulle halva benet sprättas upp och sjukskrivningen bli flera månader. Tur att jag hade talan; sa nämligen nej.
  Hoppas att lilla kissen blir bra så fort som möjligt. Systern har fått vårkänslor och det är full fart på kissarna här hemma.
  Tänker på er.

  Gilla

  • Oj, ja, det är en jobbig operation, det är tydligt. Hamilton sover typ 95-99 procent av tiden känns det som. Han har legat i vår säng sedan igår med pauser för lådbesök och mat och medicin, men annars är det bara sömn. Stackarn, det här tar rejält på honom. Vi ser framåt och hoppas på maj.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.