Att ha katt i mellanperioderna

Visst är det lätt att planera livet när man lever sin dröm, men vad händer när drömmen förändras? Är det alltid lämpligt att ha katt?

_JBA7162_DxO copy

– Det är väl alltid lämpligt att ha katt!

När vi köpte vårt första hus kände jag att jag äntligen kunde skaffa katt. Jag hade längtat länge. Pixie och Pollux anlände till ett stort hus med trädgård, drömläget för katt tyckte jag. Men, livet är föränderligt.

_JBA5789 copy

– Inte om man lever i nuet, matte *kurr*.

Efter några år i huset förändrades våra drömmar och vi beslutade oss för att flytta. I första hand till lägenhet, men någonstans inom oss fanns en dröm om att resan skulle sluta på landet.

_JBA7262 copy

– Det är inte alltid bra att ha superhörsel. Flyttar man till lägenhet så hör man massor, men man ser inget! Måste vara spöken…  överallt! Kusligt! 

En vanlig fråga jag fick innan vi flyttade in till lägenheten var förvånande nog ”Tar ni med er katterna?”. Vi hade bara Pixie och Pollux då.

Katten är fortfarande ansedd som en slit- och släng-vara. Jag har svårt för det där synsättet när det gäller liv. Stelt leende svarade jag att ”Ja, jag tar med mig dem.” En del gav sig inte utan fortsatte fråga ”Men hur går det då? De är ju utekatter…” Jag försökte förklara att jag ser mina katter som en del av familjen och familjen tar man väl med sig när man flyttar?

_JBA6656 copy

– Oj! Även om jag var lite rädd i nya hemmet hade jag blivit ännu räddare om du lämnat mig. Är det vanligt att människor lämnar de yngsta när de flyttar?

Nej, det tror jag inte Pollux, inte de yngsta, de lurvigaste, tyvärr.

_JBA6911 kopiera

– Lurvigaste, vilken fånig idé. Är du säker matte? Kan man inte ta de randigaste och prickigaste istället. Vi fick ju en ny chans nu att dumpa dem när vi skulle flytta ut på landet menar jag? Den här kanske vi kan dumpa? Jag tror att det finns en liknande i nästa rum matte. Vi kanske kan dumpa båda på en gång? *hehe* skojade bara.

Hm… tror vi återgår till berättandet när vi skulle in i lägenhet. Inte nog med att jag behöll dig och Pixie när vi flyttade till lägenhet, kattstyrkan fördubblades.

_JBA1280_DxO copy

Plötsligt fanns det två busungar i lägenheten. Det var mina första bengaler någonsin och bengalungar har en energi som får Duracellkaninerna att framstå som trötta pensionärer.

Hur får man då lägenhetslivet att fungera med fyra katter? Jo, man får göra som amerikanarna säger ”think outside the box”, tänkta utan begränsningar, tänka utanför lådan.

_JBA4357 kopiera
– Varför utanför lådan matte, jag tycker man gör mycket bra tänkande och spanande i lådan!

När det gällde bengalerna blev det dagliga promenader i parken, skogen, ja överallt där man kunde gå. Det blev inte många slappa hemmakvällar framför tv:n under denna period. Nej, jag har vandrat många långa mil med katt under dessa två år.

_JBA9515 kopiera

Jag köpte mycket kattleksaker och aktiveringsprylar till kissarna så de hade att göra när de var inomhus. Det går att göra mycket inomhus sa jag bestämt och blåste såpbubblor över sängen.

_JBA6832_DxO copy

– Över mig matte, kul! Jag älskar såpbubblor med kattmynta. Har du något mer kul?

_JBA7402 copy

– Ah, det hade du, jag som älskar svävande möss! *kurr*

Nu har de dryga två åren i lägenhet passerat och vi bor nu äntligen på landet. Vi flyttade in lagom till vintern i nya huset, så nu är det fågelspaning och promenader på tomten som gäller, men till våren ska här bli en kattgård som heter duga.

_JBA3843 kopiera

– Kattgård!? När blir det vår matte? 

Snart… Snart, har vi nått vårt mål mina pälsklingar! ♥

Nu lever vi snart i vår dröm igen, och kissarna kan åldras med oss på landet om vi inte ändrar oss igen förstås. Det vet man aldrig. Livet är föränderligt men katterna är för alltid en del av det. :)

9 tankar på “Att ha katt i mellanperioderna

 1. Så roligt att ha följt dig och katterna på granngården!Hoppas du kan återkomma dit igen.Konstiga frågor kan man få om sina familjemedlemmar…..För min del är det i alla fall så att jag kan inte flytta eller åtaga mig något där inte mina djur också kan ha en självklar plats.Man överger väl inte sina bästa vänner!Det mesta går att anpassa till det bästa.De enda situationer när jag tycker att ett djur kan behöva ett nytt hem är där antingen djuret vantrivs eller stressas så mycket att det inte fungerar alls,även om kanske försöks gjorts för att förbättra läget.Det kan ju vara så att det i tex. en kattgrupp finns två individer som avskyr varandra så mycket så att båda lever under ständig stress och då kan det bli nödvändigt att den ena måste flytta,även om man inte vill det.Den andra situationen som kan uppstå är svår sjukdom där det blir omöjligt för en person att ta hand om sitt djur längre på ett bra vis.Sånt är ju så väldigt tragiskt,både för djuret och matte/husse på olika vis.
  En kompis till mig fick precis samma fråga som du när hon skulle flytta från lägenhet till hus,till sin pojkvän.
  -Ska du ta med dig katterna då?(5 st)Hon blev oerhört förvånad och rätt upprörd över denna fråga,som kom från flera olika personer.Vad skulle hon annars göra,vad trodde de att hon ville göra med sina kära familjemedlemmar liksom?Självklart skulle hela gänget med,liksom de tre små gnagarna….Men det är ju tyvärr så att djur är sånt som kommer och går för många,dyker det upp en bättre lägenhet,annat jobb,ny partner eller ett nytt spännande djur där de ”gamla” inte passar in,så är det ”ajöss” med dem.Skulle skrivit här texten som handlar om en ”för alltid katt” men den är så lång…får bli en annan gång.
  Vi önskar er all hemtrevnad i nya huset med naturen inpå knutarna!

  Gilla

 2. Absolut.😋 Läste din kommentar på granngården och skulle försöka kommentera men nått gick fel. Tar det här istället. Jag hade också en liknande erfarenhet när jag fasade för att jag var allergisk mot katterna. Ibland spelar det ingen roll vad man gör, man måste ge upp sitt djur. Men jag tror både du och jag hade gått genom eld o vatten för att hindra det. Det är absolut sista alternativet.

  Gilla

  • Ja så är det. Jag skulle nog välja att vara ständigt snorig. 🙂 Att vara tvungen att skiljas från katterna skulle vara rena katastrofen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.