Samexistens?

Jag läser idag om hundar som flytt i panik när fyrverkerierna börjat. Många letar efter sina bortsprungna hundar idag… Jag läser om smällare som ”buspojkar” släppt ner på en kvinnas bakgård. Hon var ute på egen tomt och rastade sin hund. Det exploderade precis bredvid hennes tik som dog av skräck där och då. Hon blev fem år och det sista matte hör från ”busstrecket” är skratt. Mänsklig glädje med smällare? Jag läser om katter som gömmer sig under sängar och skakar när ”världskriget” händer utanför hemmet. Jag läser om ett sto som fick missfall av rädslan och ser bilder på fostret som ägarna hittade efter ”nyårsfirandet”. Vårt firande påminner mig om krig och det skördar offer. Visst jag tycker fyrverkerierna är vackra, men måste det låta så förfärligt? Jag funderar också om inte vår ljusteknik egentligen har utvecklats så man kunde göra ljusshower/lasershower istället? Då tror jag åtminstone katterna skulle ansluta sig till firandet… 🙂 Undrar om inte tekniken finns redan för att gå inomhus och få allt simulerat inom de egna väggarna i 3D. Vill man ha ljudeffekt så kanske man kan ladda ner någon liten app till de egna lurarna? I Norrköping har vi en dom (Visualiseringscenter) och jag ser ett användningsområde för den så här till nyår. Förstår att inte alla får plats i den, men kanske får vi börja fundera på flera parallella alternativa firanden? Jag gladde mig länge åt lyktorna som jag tycker är både effektfulla och vackra (och tysta) när de kom och lärde mig i år att de innehåller stålställningar som även de ställer till det för vår natur och djur. Men de borde väl gå att utveckla så de inte blir miljöfarliga? Jag vet också att alla människor inte uppskattar firandet. Jag tänker bland annat på de dementa som i de senare delarna av sjukdomen inte alls vet vad som pågår och säkert gör samma koppling som jag gjorde här ovan till något hotfullt kanske t o m krig. Som vi firar idag kan man inte välja bort det. ALLA måste uppleva raketer och smällare, ingen kommer undan. Jag funderar i banor att det måste finnas alternativ där man kan välja att fira med raketer och smällare men också att ha möjligheten att välja bort det.

Jag har i alla fall skrivit på http://www.skrivunder.com/fyrverkeribegransningar. Det är en lista man kan skriva under om man vill begränsa tillgången av fyrverkerierna för privatpersoner. Det får vara ett första steg för med begränsningar kommer nya vägar.

_JBA4736_DxO kopiera

– Sov lite dåligt inatt det var ett herrans liv, man kanske skulle ta sig en liten ”cat nap” nu när det är tyst igen *kurr*

Mina djur är tack och lov inte så rädda för vare sig fyrverkerier eller smällare (på avstånd). Igår när hela himlen exploderade satt mina bengalgrabbar i fönstren och tittade hänfört på spektaklet utanför. Pixie vandrade (till synes) oberörd omkring i lägenheten. Pollux är den som reagerar mest. Han gömde sig under matbordet i vardagsrummet och låg på en stol tills jag hittade honom och satte mig i sängen med honom i knät. Jag lade försiktigt en liten kudde över så han fick ett litet bo omgiven av mig och han lade sig där och lät sig klappas. Räddare än så är inte mina. Detta är trots att Pollux ett år slank ut precis innan tolvslaget. Tror jag upprepar det varje år, men jag trodde verkligen inte att jag skulle se honom igen. Det gjorde jag som tur var för han kom hem när det lugnat ner sig. Fördelen med katter är att de går på låda och inte måste ut. Igår fick katterna komma ut på balkongen när det fortfarande var ljust ute men mer än så blev det inte. Idag däremot ska vi ut igen på skattjakt.

Fyverkeri 2013-2014

Men jag avslutar mina nyårsdagstankar med en bild tagen från vårt sovrumsfönster under fem minuter runt tolvslaget. Strecken som syns är de kinesiska lyktorna. Man ser deras rörelsemönster under denna tidsperiod. Som ni ser är Pantheon redan redo att gå ut igen. För nyårsfirande i hans mening är visst spektakulärt, men inget slår att få vara ute i mörkret och tystnaden.

_JBA7238 kopiera

– ”Spikulärt” är rätta ordet matte, men du, nu när det är över så är åtminstone jag redo, kommer du? Jag vill klättra i träd idag igen matte!

13 tankar på “Samexistens?

 1. God fortsättning på det nya året Eva och kissar!Instämmer i det du skriver om fyrverkerier.Hemskt att det får fortsätta år efter år.Många djur och människor far fruktansvärt illa av detta,det är inte bara vid tolvslaget heller som det förekommer,där jag bor så är det dessutom förbjudet att skjuta då det är tättbebyggt område,men det är inte många som bryr sig och polisen har inte resurser att se till att dennna lag följs .Det kan smälla lite när som helst här mellan jul och nyår och det stressar många,framför allt hundar,men även katter och vilda djur.Själv hörde jag hur änderna flög omkring i mörkret över hustaken här tidigt på nyårskvällen,de var väl förvirrade av allting,de bor i en damm i skogen någon km härifrån.Många människor har också svåra krigsminnen,och ljuden kan vara enormt jobbiga för dem att stå ut med.Ja det finns mycket trista historier att berätta med alla som får sina dagar förstörda runt nyår och påsk.Alva har för första gången visat att hon varit rädd för ljuden,har morrat och gömt sig när det varit som värst.Elvis är enormt stressad…..vågar bara komma och äta.Men nu hoppas jag att det blir lite lugnt ett tag och att det snart kommer någon ny form av ”laserteknik” som du föreslog som man kan använda sig av för att skapa lika vackra ljusspel på himlen som riktiga fyrverkerier gör.

  Gilla

 2. Jag håller med dig Eva ! Har nu skrivit under ”för begränsning av fyrverkerier för privatpersoner”

  Gilla

  • Tack. Hur är det med bröderna bus, har de lugnat ner sig något ännu och hur går det med de andra två? Kram till dig och ditt lilla gäng från mig och mitt lilla gäng 🙂

   Gilla

 3. Dexter ville ut på terrassen under hela kvällen. Jag har avsiktligt inte haft honom ute sedan de allra första smällarna kom för en vecka sedan. Han var vuxit ur sin supersäkra puppiasele och den svarta alternativa selen märkte jag att han kunde backa sig ur i ett icke skarpt läge, när han fastnade med långlinan i en lykta på marken.
  Så när jag är helt säker på att det inte blir fler smällar, och varit till Bromma zoo för att prova ut samma sele men i större format, imorgon eller i övermorgon om vi hinner, så ska han få gå ut igen. Han har ähum blivit en annan katt till det sämre utan sina promenader- Ja, när jag skriver det här så hade jag fötterna på soffbordet och han började bita mig i tårna, sen när jag satte fötterna på golvet nafsade han mig i knäna… uttråkad. 😉

  Men om några dagar med en ny sele är vi tillbaka på banan igen!

  Gilla

  • Ja, ni lever verkligen ett optimalt liv för att ha bengal. För mig som aldrig haft hund tog det ett tag att komma underfund med att gå ut med katterna i sele. Bengaler kräver verkligen den motionen. Motionen tar de annars ut på annat sätt :D. Du har nog inte märkt det förut kan jag tänka mig, för du lever ett så exemplariskt liv med hundarna så det var bara för Dexter att hänga på. Hoppas det löser sig med den nya selen snart så den lille får vara ute snart igen. 🙂

   Gilla

 4. http://www.youtube.com/watch?v=BpyFigY7O7Y&feature=youtu.be Så här såg minutrarna efter tolvslaget ut hos oss.
  Vi har ju tre hundar, och en av dem kan bli riktigt rädd, en är berörd, och den andra är både lugn och har dålig hörsel.
  Men man har ju vetat om sedan ett år tillbaka att det kommer ett nyår, så detta har jag gjort för att underlätta så mycket som möjligt för hundarna:
  1. Sedan tre veckor tillbaka har jag varit ute rejäla rundor, långrundan varje dag har varit minst 2,5 timme lång, upp till 4 timmar. Då har vi både gått i snabbt tempo, varierat rundorna så vi gått på nya marker/områden, gått i tuff terräng.
  2. Gjort hundarna extra mentalt trötta genom att under långpromenaderna variera med mycket balans på stenar/träd och på bänkar, få söka godis uppe i trädstammar, under saker, ut på grenar, få leta upp köttben ute, få söka upp små godisbitar i högt gräs/vass/ljung.
  Dessa två saker har gjort att hundarna under de här tre veckorna har varit så tillfredställda trötta och fysiskt/mentalt utmattade att när nyår började närma sig har de en generell trötthetsgrad och harmoni i kroppen att de inte går på tårna och överreagerar så som de kanske hade gjort med vanlig motion och vardagsaktivering.
  Dagen innan nyårsafton var vi ute sammanlagt 5 timmar i skogen, och på förmiddagen på nyårsafton var vi ute 3 timmar då i dagsljus i naturreservat där ingen smällde av några raketer, och då gjorde vi extra mycket nosövningar som gör en hund mentalt trött när de får använda alla sinnen.
  Vi rastade hundarna kl 19, då bara en kort runda för att kissa, sen var de inomhus med oss till strax efter 01 då det var rätt lugnt utanför huset.

  Visst lider jag med fyrverkerrädda djur, jag har ju sådana hundar själv, men det känns som om det är mitt ansvar gentemot mina egna hundar att i god tid se till att förbereda dem på nyåret.

  Att ondgöra sig över att det skjuts kommer man ju ingenstans med eftersom det faktiskt finns enkla lösningar som bara tar tid och energi och lite engagemang. Det finns gott om områden utanför alla städer i skog och mark, på åkrar, dit man kan ta sig både kollektivt och med bil så man kan och hinner rasta sina hundar rejält. Det är ju i tätort och i bostadskvarter det skjuts som mest och även flera dagar innan nyår.

  Även den mest skottberörda hund förbättras enormt om den sedan flera veckor är jäkligt trött.

  Den där historien om tjejen som hade en femårig hund som dog av skräck är en helt påhittad historia, tråden inne på forumet i fokus togs snabbt bort eftersom användaren är ett sk ”troll” som hittat på saker för att hen tycker det är roligt att få folks reaktioner. Påhittet innan var en historia om kattungar som begravdes levande. Det är ingenting som är sant.

  Jag tycker också att fyrverkerier ska begränsas till specifika tider, och att allmänheten ska bli bättre på att hålla dem. Men samtidigt tycker jag det blir för stort fokus på fyrverkeriförbud istället för att uppmana och informera folk om att de bör hålla sig till tolvslaget. Ifall man i sitt trapphus, på ica, på sin anslagstavla, på sin arbetsplats, spred informationen om varför det är viktigt att hålla sig till tolvslaget tror jag det skulle få bättre genomslagskraft.

  Vi åkte inte ut till landet för det är så ljudisolerat där vi bor så jag kunde stå och filma mitt ute i värsta kärnvapenkriget men ljudet nådde inte in, se slutet på filmen, hundarna står och tigger tårta av husse i köket. Men våra hundar riskerade aldrig att springa bort, slita sig, bli rädda, att över huvudtaget behöva bli berörda över tolvslaget, för det såg jag till för tre veckor sedan att de skulle slippa att bli… Vi tog ut dem små rastningsturer under kvällen, och långrastningen skedde i område utan skott. Egentligen är det här väldigt enkelt att undgå om man är lite klok för sin hunds skull. Flertalet hundar har sprungit bort på tolvslaget. Vad hade hunden ute att göra då? Tycker det är ett hundägareproblem, och det är tragiskt.

  Dexters matte

  Gilla

  • Jag tycker att du har skött dig exemplariskt och önskar förstås att flera följde efter och kunde engagera sig i sina djur som du gör. ♥ Jättefint och ansvarsfullt. Jag tror dock personligen att vi också kan förändra genom att skriva under listor och även genom att informera de omkring oss som inte har djur hur många av djuren reagerar på smällare och fyrverkerier.

   Nu är det ju inte heller bara djuren som far dåligt av fyrverkerierna. Det finns människor också och alla har inte möjlighet att ta sig ut och sätta sig i isolerade stugor under tiden det pågår. Jag talar åter igen om dementa (anledningen jag tjatar om detta är att jag har personlig erfarenhet av detta) De bor ofta bor på gemensamma boenden som för enkelhetens skull är placerade relativt centralt. Många av dem blir bara rädda. Detta är inte heller människor som man kan använda logik med och visst glömmer de men rädslan finns kvar och blommar upp vid de konstigaste tillfällen. Vad jag menar är att det är inte bara djur som far illa av fyrverkerier. Men visst kan man som du göra väldigt mycket för sina djur innan i förberedande syfte och jag skulle inte heller släppa ut djuren medvetet efter mörkrets intrång.

   Trist att jag inte kollade upp om historien med hunden var sann eller inte. Men jag tror (utan att ha belägg för det) att djur kan bli ihjälstressade av smällare och jag vet hur grymma folk kan vara så det kändes inte som en otrolig historia, tyvärr. 😦 Men… skönt om den inte var sann.

   Dexter då reagerade han? Var han fascinerad liksom bröderna bus och satt storögd och tittade ut? 🙂

   Gilla

 5. Kopplingen till krig är faktiskt inte särskilt långsökt, när man tänker efter… de första fyrverkerierna skapades ju i Kina för att skrämma fienden och idag firar människor i många kulturer bröllop m.m. genom att skjuta med gevär i luften. Tycker din idé med laser och annan tyst teknik var jättebra!!! Det är ju betydligt mer miljövänligt också… och hur många människor lever inte i Sverige idag, som bara minns fasor från sina hemländer i krig när de hör allt smällande? Alldeles bortsett från att djuren mår jättedåligt, menar jag. Belle vägrade sin kvällsrunda igår p.g.a. raketsmällar, och då bor vi ändå i glesbygd… idag var hon tveksam, men gick ut när hon insåg att det var tyst ute. God fortsättning!

  Gilla

  • God Fortsättning. Ja, idag var det helt knäpptyst här och vi återgick till våra nattvandringar, skönt! Ja, vi får se vad framtiden för med sig. Jag tror personligen inte att fyrverkerier är något man kommer att använda i evigheter framåt. Jag tror det kommer att ersättas med något annat, men vi får se. 🙂

   Gilla

 6. Fyrverkerier är vackra men livsfarliga. Mycket tragiskt att det finns de bland oss som förlorat sina älskade husdjur pga av smällare. Så njut du Panthis att du kan gå ut på nya äventyr med din lilla matte! 🙂

  Gilla

  • Panthis trummade på bra idag. Vi hittade flera ihåliga träd, men ännu ingen skatt… Ja, ja vi får väl helt enkelt beväpna oss med lite tålamod. Undrar fortfarande vart nyckeln vi hittade gick någonstans. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.