Mönsterkatterna

Publicerat: 2011-01-15 08:00

Varenda morgon går vi igenom vissa rutiner hos oss. Det är inte bara människorna som har rutiner, kissarna har också bestämda mönster. Dagen börjar med att katterna visar vägen till matskålen, de är alltid lika osäkra på att jag verkligen hittar dit själv, så de tar ledningen. Jag kan ju gå vilse på vägen.

Jag har utvecklat en speciell konstgång ned för trappan där jag snabbt kan ställa om fötterna en kattlängd eller kattbredd åt vilket håll som helst när katter plötsligt stannar mitt i trappen och då befinner sig direkt under mina fötter. De stannar förståss för att försäkra sig om att jag är med och att de inte tappat bort mig.

”Kommer du matte?”

När jag visat 3 katter att jag (i och för sig med deras hjälp) hittat deras matskålar även denna morgon, så börjar utfodringen. 2 katter sätter sig nu ner tålmodigt och tittar på mig. Den tredje hoppar mellan golv och tak och sticker nosen i allt som råkar komma i hans väg. Faktum är att han faktiskt sätter nosen i sånt som inte kommer hans väg också. Han är redo att äta upp både Husse och matte vissa morgnar.

”Nå får jag nån mat snart?”

Till slut får han ”äntligen” sin mat och börjar kasta i sig. Jag ger då de andra två mat och genast är den lille framme i deras skålar också för att försäkra sig om att de inte får nått som smakar bättre. Det är samma mat, men oftast äter han hellre upp maten som står framför dem först, bara för säkerhets skull. Jag har två väldigt tålmodiga katter som för andra gången för morgonen sätter sig tålmodigt tillbakalutade och väntar. När Picasso är mätt så äter de. Då går husse ut för att hämta tidningen det blir alltid ett pyschande och fötter i dörren för att förhindra att den minsta ska springa ut.

När det sedan är dags att gå iväg till jobbet samlas kissarna vid dörren. De två äldsta sätter sig ännu en gång och tittar på oss och den yngsta försöker ihärdigt hjälpa matte och knyta stövlarna. När matte äntligen lyckats knyta klart så är oftast husse klar så han får ingen hjälp.

När vi kommer hem går jag nästan alltid fram och tar bort Picassos leksaker från vattenskålen där han alltid lagt dem. De är nu väldigt blöta så då blir det att torka dem. Med den lille intresserat iakttagande. På senare tid har han försökt att stoppa sina leksaker i mina vattenglas när jag tittar bort. Han har ännu inte lyckats, men den dagen kommer nog när jag inte är tillräckligt uppmärksam och sätter ”svansen” i halsen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.